Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

Závisí průběh kardiovaskulárních onemocnění a celková úmrtnost na věku, kdy začala menopauza?

- Prof. MUDr. Milan Šamánek, DrSc. (8. 6. 2017)

Metaanalýzou údajů z medicínských databází bylo od roku 1990 do března 2015 vybráno 32 studií, které zahrnovaly 310 329 žen, u nichž byl hodnocen výskyt jakéhokoli kardiovaskulárního onemocnění, fatálního i nefatálního infarktu myokardu, cévní mozkové příhody a jejich progrese či kardiovaskulární i celková mortalita. Výsledky u žen, které měly menopauzu ve věku mladším než 45 let, byly srovnávány s výsledky u žen, u nichž menopauza začala ve věku od 45 let výše.

Srovnání výsledků u žen se začátkem menopauzy do 45 let a nad 45 let ukázalo následující relativní riziko pro:

 

  • jakékoli kardiovaskulární onemocnění 1,50

 

 

  • fatální infarkt myokardu 1,11

 

 

  • cévní mozkovou příhodu 1,23

 

 

  • úmrtí na cévní mozkovou příhodu 0,99

 

 

  • úmrtnost na jakékoli kardiovaskulární onemocnění 1,19

 

 

  • celkovou úmrtnost 1,12

 

Kromě toho byly porovnány výsledky žen, u nichž začala menopauza mezi 50 a 54 lety, s ženami, u nichž menopauza začala před 50. rokem. Relativní riziko ukázalo pokles fatálního infarktu myokardu na 0,87, ale nebyl zpozorován žádný vliv na riziko cévní mozkové příhody.

Nálezy ukázaly, že u žen, které měly menopauzu v nízkém věku, můžeme očekávat až o 50 % vyšší riziko koronárního onemocnění a také o 12 % vyšší celkovou úmrtnost než u žen s menopauzou začínající v pozdějším věku.

Muka T, Oliver-Williams C, Kunutsor S, et al. Association of age at onset of menopause and time since onset of menopause with cardiovascular outcomes, intermediate vascular traits, and all-cause mortality a systematic review and meta-analysis. JAMA Cardiol 2016;1(7):767–776.

zpět