Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

Sex, věk a zdraví

- Milan Šamánek (17. 12. 2013)

V březnu tohoto roku byla publikována zajímavá studie s velkým počtem (6 037) probandů rozdělených do dvou skupin. V první bylo 3 032 osob (1 561 žen a 1 471 mužů) ve věku 25 až 74 let. Další skupinu tvořilo 3 005 osob (1 550 žen a 1 455 mužů) ve věku 57 až 85 let. Autory zajímal vztah mezi celkovým zdravotním stavem a sexualitou a délka sexuálně aktivního života, a to v obou skupinách, jak u skupiny mladších, tak starších osob.

Výsledky: Obecně byli muži sexuálně aktivnější než ženy, popisovali, že kvalita jejich sexu je velmi dobrá a že je sex zajímá. Rozdíly mezi muži a ženami narůstaly s přibývajícím věkem a největší byly mezi 75 až 85 lety. Mužů bylo v tomto věku ještě 38,9 % sexuálně aktivních a z nich 70,8 % považovalo svůj sexuální život za kvalitní. U žen bylo sexuálně aktivních pouze 16,8 % a jen 50,9 % bylo se svojí sexuální aktivitou spokojeno. Zatímco 41,2 % mužů mělo stále o sex zájem, u žen to bylo pouze 11,4 %. Důležitou roli v sexuální aktivitě měl celkový zdravotní stav. Muži i ženy v dobré zdravotní kondici byli sexuálně aktivnější než osoby se zdravotními problémy. Ve starší věkové skupině byla tato závislost sexu na zdravotním stavu výraznější než u mladých osob, ale v obou věkových skupinách byl rozdíl signifi kantní, zejména u mužů. Ve skupině sexuálně aktivních osob byla nalezena souvislost mezi zdravotním stavem a frekvencí sexu (nejméně jednou týdně). Kvalita sexu byla u mladší generace, která měla o sex zájem, popisována jako dobrá.

Vyhlídky sexuálně aktivního života u 30letých byly vypočteny pro muže ve věku 34,7 roku a pro ženy ve věku 30,7 roku. Rozdíl mezi muži a ženami, kteří žili v manželském svazku, byl samozřejmě menší. U 55letých vyhlídka sexuálně aktivního života klesala u mužů na 15,3 roku a u žen na 10,6 roku. V tomto věku mohli muži ve výborném zdravotním stavu očekávat v průměru o 5–7 let delší aktivní sexuální život než muži se zdravotními problémy. U žen přinášel výborný zdravotní stav naději na aktivní sexuální život delší o 3–6 let ve srovnání se ženami s horším zdravotním stavem.

Závěr: Sexuální aktivita, kvalitní sexuální život i zájem o sex byly větší u mužů než u žen. Rozdíl mezi muži a ženami se zvětšoval s přibývajícím věkem. Sexuální aktivita, kvalita sexu a zájem o něj byly přímo závislé na zdravotním stavu. Vyhlídka aktivního sexuálního života byla u mužů delší než u žen.

Podle mého názoru se daly výsledky tohoto výzkumu v podstatě očekávat. Jeho předností je nesporně pečlivost studie, perfektní zpracování výsledků a také velikost souborů. Máme tudíž studii, o jejíž spolehlivosti nelze pochybovat a která nám může posloužit k dobré orientaci v problematice sexuální aktivity ve vztahu k věku a zdravotnímu stavu. Nesmíme opomenout skutečnost, že výsledky v naší populaci se mohou v detailech odlišovat od výsledků u severoamerické populace, u níž byla popsána.

Lindau ST, Gavrilova N. Sex, health, and years of sexually active life gained due to good health: evidence from two US population based cross sectional surveys of ageing. BMJ 2010;340:c810.

zpět