Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

Kouření dýmky i doutníků není pro plicní onemocnění méně nebezpečné než kouření cigaret

- Milan Šamánek (17. 12. 2013)

Zatímco kouření cigaret je nejvýznamnější příčinou chronické obstrukční plicní nemoci, nebylo dosud téměř nic známo o vlivu jiných technik kouření, jako je kouření lulky nebo doutníků. National Heart, Lung, and Blood Institute NIH fi nancoval studii, do níž byli zahrnuti muži a ženy ve věku 48 až 90 let ze studie MESA (Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis). Na začátku studie neměly osoby žádné známky plicního postižení. Byla u nich provedena spirometrie a změřena koncentrace kotininu v moči, která ukazovala, jaké množství nikotinu se dostalo při různých technikách kouření do krve a do moči. Roky od počátku kouření až do jeho ukončení se násobily počtem náplní dýmky nebo vykouřených doutníků denně.

Do studie bylo zahrnuto celkem 3 528 účastníků. Z nich 9 % kouřilo dýmku, v průměru 15 let, 11 % doutník, v průměru šest let, a 52 % kouřilo cigarety, v průměru 18 let. Při porovnání koncentrací kotininu v moči kuřáků doutníků a dýmky bylo jednoznačně prokázáno, že jsou vyšší než hodnoty kotininu u nekuřáků. Tím se potvrdilo, že i takzvané nevinné kouření, jakým je kouření dýmky nebo doutníků, nejen že může lokálně postihnout ústa, ale je zatíženo také průnikem nikotinu do krve. To se projevuje u kuřáků dýmky poklesem hodnoty FEV 1 a u kuřáků doutníků snížením poměru FEV1 /FVC. Poměr šancí (odds ratio) obstrukce dýchacích cest byl zvýšen na 3,43 (95% CI 1,75–6,71) (p < 0,001) u kuřáků dýmky nebo doutníků, kteří kromě toho občas kouřili také cigarety, ve srovnání s nekuřáky. U kuřáků dýmky nebo doutníků, kteří vůbec nekouřili cigarety, byl poměr šancí obstrukce dýchacích cest také vyšší než u nekuřáků a dosáhl až hodnoty 2,31 (95% CI 1,04–5,11) (p = 0,039).

Závěr: Kouření dýmky a doutníků zvyšuje koncentraci kotininu v moči, což svědčí o průniku nikotinu do krve i při tomto způsobu kouření. Dále byla prokázána u těchto osob porucha plicní funkce a známky obstrukce dýchacích cest.

 

Rodriguez J, Jiang R, Johnson WC, et al. The association of pipe and cigar use with cotinine levels, lung function, and airflow obstruction. A cross-sectional study. Ann Intern Med 2010;152:201–210.

zpět