Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

Ukazuje neschopnost rychlé krátkodobé chůze u osob vyššího věku skutečně na zvýšené riziko kardiovaskulárního onemocnění?

- Milan Šamánek (17. 12. 2013)

Lidé pokročilého věku se vesměs pohybují pomaleji než mladší. Důvodů může být celá řada, zejména postižení dolních končetin, jako jsou fraktury nebo stavy po implantaci umělých kloubů, dále celková tělesná slabost, rehabilitace po mozkových cévních příhodách, další mozkové příčiny, například Parkinsonova choroba, demence a jiné choroby vyššího věku.

Když vyloučíme tyto příčiny a pokusíme se vybrat starší osoby, ale bez těchto postižení, najdeme zprávy o tom, že osoby, které nejsou schopny rychlé krátkodobé chůze, mají zvýšené riziko kardiovaskulárního onemocnění a až třikrát častěji umírají z kardiovaskulárních příčin než osoby schopné rychlé chůze. Platí to jak o mužích, tak o ženách.

V této studii autoři srovnávali schopnost rychlé chůze s celkovou úmrtností a úmrtností z jednotlivých příčin. Vybrali k tomu 3 208 osob ze studie Three-City, kterým bylo nejméně 65 let a neměly žádné omezení pohybu. Požádali je, aby co nejrychleji přešly chodbu, a přitom jim měřili rychlost chůze. Po dobu pěti let, během nichž byli účastníci sledováni, jich celkem 209 zemřelo – 99 na karcinom, 59 z kardiovaskulárních příčin a 51 z jiných příčin.

Celková mortalita byla významně vyšší u třetiny osob, které měly při počátečním testování nejmenší rychlost chůze, než u třetiny osob, které byly schopny rychlejší chůze. Rozdíly byly nápadné již po 20 až 30 měsících sledování (p < 0,001). U dvou třetin probandů, jejichž rychlost pohybu nebyla nejmenší ani největší, nebyl žádný rozdíl v celkové úmrtnosti. Rozdíl mezi nejpomalejší a nejrychlejší skupinou chodců byl patrný nejen na celkové úmrtnosti, ale také na úmrtnosti z kardiovaskulárních příčin (p < 0,001).

Při multivariační analýze měly osoby neschopné rychlé chůze 2,92krát vyšší riziko úmrtí než osoby, které byly schopny rychlé krátkodobé chůze.

Závěrem konstatují autoři, že je důležité z hlediska celkové i kardiovaskulární úmrtnosti dbát na uchování zdatnosti co nejdéle i ve stáří. Jejím jednoduchým testem je schopnost rychlé krátkodobé chůze.

 

Dumurgier J, Elbaz A, Ducimetičre P, et al. Slow walking speed and cardiovascular death in well functioning older adults: prospective cohort study. BMJ 2009;339:b4460.

zpět