Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

Kyselina acetylsalicylová v primární prevenci kardiovaskulárních onemocnění

- Milan Šamánek (17. 12. 2013)

Podáváním kyseliny acetylsalicylové (ASA) v sekundární prevenci se u pacientů s kardiovaskulárním onemocněním jednoznačně snižuje riziko nepříznivé kardiovaskulární příhody. V primární prevenci, u osob bez kardiovaskulárního postižení, není dosavadní názor na podávání ASA jednotný. Předmětem tohoto referátu je současný názor významných analýz z posledních dvou let na podávání ASA v primární prevenci kardiovaskulárních onemocnění.

Do randomizované studie ze Skotska bylo zahrnuto celkem 1 276 dospělých s diabetes mellitus a se stenózou periferních končetin, kteří byli sledováni v průměru sedm let. Ve druhé studii z Japonska bylo zahrnuto cekem 2 539 pacientů s diabetes mellitus, sledovaných v průměru čtyři roky. Výsledky obou studií ukázaly, že mezi pacienty, kteří dostávali kyselinu acetylsalicylovou, a pacienty na placebu nebyl prokázán žádný rozdíl.

V metaanalýze 18 studií celkem s 5 269 pacienty s onemocněním periferních tepen, kteří užívali kyselinu acetylsalicylovou nebo placebo po dobu deseti dní až sedmi let, se mezi oběma skupinami neprojevil statisticky významný rozdíl.

Další metaanalýza šesti randomizovaných studií zahrnujících celkem 10 117 pacientů s diabetes mellitus rovněž neukázala žádný statisticky významný rozdíl mezi skupinou diabetiků užívajících ASA a skupinou diabetiků na placebu.

Nejvýznamnější je metaanalýza šesti studií, které zahrnovaly celkem 95 000 pacientů bez kardiovaskulárního onemocnění,
sledovaných nejméně dva roky. Prokázala sice 12% snížení rizika závažného kardiovaskulárního postižení u skupiny, která užívala kyselinu acetylsalicylovou. Toto riziko bylo statisticky významné, avšak kyselina acetylsalicylová současně také statisticky významně zvyšovala četnost závažné komplikace, kterou bylo extrakraniální krvácení.

Z těchto důvodů můžeme považovat podávání kyseliny acetylsalicylové u pacientů bez kardiovaskulárního onemocnění za neopodstatněné. V nových doporučeních U.S. Preventive Services Task Force je uvedeno, že podávání ASA bychom měli zvažovat individuálně u mužů až ve věku 45–79 let a u žen ve věku 55–79 let, a to pouze tehdy, když souhrn všech nepříznivých kardiovaskulárních rizik převyšuje riziko závažného krvácení. Ve věku 80 let nebo vyšším se podávání kyseliny acetylsalicylové v primární prevenci nedoporučuje vůbec, především pro nedostatek důkazů o výhodách podávání ASA v této věkové skupině. Riziko podávání ASA je třeba vypočítávat pro každého pacienta, u něhož o tom uvažujeme, protože jednoznačné výhody podávání kyseliny acetylsalicylové proti nepodávání nebyly prokázány.

Aspirin for the Prevention of Cardiovascular Disease: Clinical Summary of a U.S. Preventive Services Task Force Recommendation.
Journal Watch 2010.

zpět