Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

Varovné příznaky cévních mozkových příhod

- Renata Cífková (16. 12. 2013)

Co je cévní mozková příhoda?

V České republice je cévní mozková příhoda (laicky mozková mrtvice) třetí nejčastější příčinou úmrtí a hlavní pří­činou závažné a dlouhodobé invalidity. Při cévní mozko­vé příhodě (CMP) dochází k postižení mozkových tepen. Tepny přivádějící krev a kyslík do mozku se buď ucpou, nebo prasknou, v důsledku toho se k mozkovým buňkám nedostává okysličená krev. Bez dodávky kyslíku nemohou nervové buňky fungovat a během několika minut odumí­rají. Pokud nefungují nervové buňky, nemohou fungovat ani části těla, které jsou těmito nervovými buňkami říze­ny. Devastující účinky cévní mozkové příhody jsou často trvalé, protože odumřelé mozkové buňky organismus již nedokáže obnovit.

Co je transitorní ischemická ataka

Transitorní ischemická ataka (TIA) je přechodná cévní mozková příhoda, při níž krevní sraženina krátkodobě ucpe tepnu v mozku. Příznaky TIA jsou podobné jako va­rovné příznaky cévní mozkové příhody, ale obvykle trva­jí jen několik minut. Přibližně v 10 % případů předchází TIA cévní mozkovou příhodu. TIA je tak poměrně spo­lehlivou předzvěstí možného vzniku cévní mozkové pří­hody. V žádném případě TIA nepodceňujte!

 

Proč bych se měl(a) zajímat o CMP?

Cévním mozkovým příhodám lze ve velké míře před­cházet. Výzkum ukázal, že ovlivňování rizikových fakto­rů, jako jsou vysoký krevní tlak, kouření, porucha meta­bolismu tuků a cukrovka, snižuje riziko vzniku cévních mozkových příhod.

Pokud je příčinou cévní mozkové příhody uzávěr tepny způsobený krevní sraženinou, lze podat látku (tkáňový aktivátor plasminogenu, tPA) rozpouštějící tuto sraže­ninu. Rychle vyhledaná odborná pomoc může význam­ně omezit rozsah invalidity po cévní mozkové příhodě.

 

Jaké jsou varovné příznaky cévní mozkové příhody?

Vy i vaše rodina byste měli znát varovné příznaky rozví­jející se cévní mozkové příhody. Přitom se u vás mohou vyskytnout všechny uvedené příznaky nebo pouze ně­které z nich. Zapamatujte si dobu, kdy se příznaky zača­ly objevovat, a volejte rychlou záchrannou pomoc (tele­fonní číslo 155).

V žádném případě tyto varovné příznaky nepodceňuj­te, i když odeznějí. Cévní mozková příhoda je onemoc­nění vyžadující okamžitou léčbu. Rozhodující je čas! Léčbu rozpouštějící uzávěr mozkové tepny je nutno za­hájit do tří hodin od nástupu příznaků.

 

Přehled varovných příznaků cévní mozkové příhody

--- Náhlé znecitlivění nebo svalová slabost v obličeji, horních nebo dolních končetinách, zvláště s postižením jedné strany těla

--- Náhle vzniklá zmatenost, obtíže při řeči nebo vnímání toho, co říkají ostatní

---  Náhle vzniklá porucha zraku v oblasti jednoho nebo obou očí

--- Náhle vzniklé obtíže při chůzi, závratě, porucha rovnováhy nebo koordinace pohybu

--- Náhle vzniklá prudká bolest hlavy bez zjevné příčiny

 

Naučte se rozpoznat cévní mozkovou příhodu, proto­že každá ztracená minuta znamená ztrátu mozkové tkáně!

Volejte 155!

 

Jak komunikovat s pacientem, který přežil CMP

--- Mějte na paměti, že mnoho pacientů po cévních moz­kových příhodách může mít takové poškození, že ko­munikace s okolím je pro ně obtížná.

--- Přistupte na jakoukoli formu komunikace, i kdyby šlo o pouhou gestikulaci.

--- Na pacienty, kteří nejsou schopni mluvit (mají afázii), není třeba hovořit hlasitěji, nýbrž pomaleji.

--- Pacienti po cévních mozkových příhodách bývají často emočně nestabilní.

--- Cévní mozková příhoda může být příčinou trvalé invalidity.

 

zpět