Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

Můžeme karotickou aterosklerózu u obézních zvrátit dietou?

- Milan Šamánek (16. 12. 2013)

Cílem článku bylo zjistit, zda se může snížení tělesné hmotnosti projevit zlepšením aterosklerotických změn na karotických arteriích. Ve dvouleté studii byli pacienti randomizováni do tří skupin: 1) skupiny s nízkotučnou stravou, 2) skupiny se středomořskou stravou a 3) skupiny s nízkým obsahem sacharidů ve stravě. U sledovaných byl měřen 3D ultrazvukem objem stěny karotidy (vessel wall volume, VWV) a ultrazvukem v B-modu tloušťka intimy-medie (IMT) karotid. Do sledování bylo zařazeno 140 osob v průměrném věku 51 let, 88 % bylo mužů. Podmínkou zařazení bylo dosažení kritéria obezity (BMI ? 30). Zvýšená hodnota VWV byla na začátku sledování spojena s mužským pohlavím, vyšším věkem a se zvýšením IMT, váhy, krevního tlaku a inzulinémie (p < 0,05). Po dvouletém dodržování diety došlo ve všech skupinách k významnému poklesu VWV v průměru o 58,1 mm3. Přitom rozdíl mezi nízkotučnou a středomořskou dietou a stravou s omezeným obsahem cukrů nebyl statisticky signifi kantní (p = 0,28). Pozoruhodné bylo, že IMT se snížila pouze o 1,1 %, což je statisticky nesignifi kantní (p = 0,18). Osoby, u nichž byl prokázán výrazný pokles VWV v průměru o 128,0 mm3, měly signifi kantně (p = 0,03) větší pokles váhy (celkem o 5,3 kg) než osoby, u nichž VWV neklesal, ale naopak se zvyšoval (pokles váhy jen o 3,2 kg). U osob s větším poklesem váhy se rovněž významně snížily hodnoty TK a celkového homocysteinu a došlo k vzestupu apolipoproteinu A I. Při multivariační analýze se ukázalo, že jediným významným prediktorem snížení VWV (p = 0,01) a zmenšení IMT (p = 0,008) zůstalo snížení systolického TK, k němuž došlo v důsledku poklesu váhy.

Shai I, Spence JD, Henkin Z, et al. Dietary intervention to reverse carotid atherosclerosis. Circulation 2010;121:1200–1208.

zpět