Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

Vliv stravy na vznik ischemické cévní mozkové příhody

- Milan Šamánek (16. 12. 2013)
Cílem studie francouzských autorů bylo porovnat způsob stravování 124 pacientů se symptomatickou ischemickou cévní
mozkovou příhodou a 50 kontrol bez anamnézy kardiovaskulárního onemocnění pomocí validovaného 14bodového dotazníku
zaměřeného na konzumaci 14 potravin. Mezi pacienty bylo 66 % kuřáků, zatímco u kontrolní skupiny jich bylo 34 %. V dotazníku se soustředili na příjem nasycených mastných kyselin (SAFA), mononenasycených mastných kyselin (MUFA) a polynenasycených ?-3 (?-3 PUFA) a ?-6 (?-6 PUFA) mastných kyselin. Dále byl sledován příjem ovoce a zeleniny a bylo posuzováno celkové kardiovaskulární dietní skóre. Skóre bylo vypočítáno jako součet MUFA + ?-3 PUFA + ovoce a zelenina – SAFA.
Pacienti s ischemickou CMP měli vyšší příjem SAFA (6,6 ± 3,0) než kontroly (4,9 ± 2,7; p < 0,001). Dále měli ve srovnáni s kontrolami nižší příjem MUFA (0,8 ± 0,9 vs. 1,5 ± 1,2; p < 0,001), ?-3 PUFA (1,7 ± 1,6 vs. 2,2 ± 1,5; p = 0,013) a ?-6 PUFA (2,6 ± 2,5 vs. 3,9 ± 2,7; p = 0,002), nižší konzumace ovoce a zeleniny (2,9 ± 1,7 vs. 3,8 ± 1,6; p = 0,005). Celkové dietní skóre bylo u pacientů s CMP rovněž nižší (–1,2 ± 5,0) než u kontrolní skupiny (2,5 ± 4,4; p < 0,001).
Autoři dospěli k závěru, že v prevenci ischemické CMP by mohla významnou úlohu sehrát dieta. Pacienti s ischemickou CMP měli ve srovnání se zdravými kontrolami horší stravu, která zvyšovala riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění (větší množství SAFA, méně zeleniny a ovoce i ?-3 PUFA).
Mahe G, Ronziere T, Laviolle B, et al. An unfavorable dietary pattern is associated with symptomatic ischemic stroke and carotid atherosclerosis. J Vasc Surg 2010;52:62–68.
zpět