Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

Helen Taussigová a Československo

- Milan Šamánek (13. 12. 2013)

Profesorka Taussigová navštívila Prahu v roce 1964. Zavítala také na II. dětskou kliniku Dětské fakultní nemocnice v Praze, která byla v té době v Praze na konci Sokolské ulice, kde je v současné době most přes Nuselské údolí. Zúčastnila se vizity na kardiologickém oddělení II. dětské kliniky a pak besedovala s dětskými kardiology nejen z kliniky (viz obr.).

Podrobnosti neznám, protože jsem v té době byl na studijním pobytu ve Spojených státech amerických, ale návštěva profesorky Taussigové byla velkou událostí pro dětskou kardiologii v Československu a dlouho se povídalo s obdivem o tom, jak vyšetřovala naše pacienty a jak se chovala k českým kardiologům.

Osobně jsem se s profesorkou Taussigovou seznámil až podstatně později, teprve při II. světovém kongresu dětské kardiologie a kardiochirurgie, který se konal v roce 1985 v New Yorku. V té době byla profesorka Taussigová již v důchodu, ale byla pozvána na oběd pořádaný pro světový výbor dětské kardiologie a kardiochirurgie na golfovém hřišti jednoho amerického kardiochirurga.

Měl jsem tu čest sedět vedle profesorky Taussigové. Šarmantní paní profesorka byla vyšší postavy, než jsem si představoval, a byla nesmírně čilá a přes svůj věk okolo 87 let vypadala jako na obrázcích z mladší doby. V té době stále ještě publikovala práce o původu vrozených srdečních vad a velice se zajímala o naše epidemiologické studie.

Nevím, jestli to bylo motivováno spíše jejím společenským vychováním než skutečným zájmem, ale vím, že jsme po této schůzce paní profesorce posílali z Prahy údaje o našich výsledcích ze studie o výskytu vrozených srdečních vad v České republice, o počtech kritických vrozených srdečních vad a další. Bohužel, naši spolupráci přerušila o rok později autohavárie, která ukončila její život.


ADRESA PRO KORESPONDENCI

Ing. František Houdek, Synkovská 13, 160 00 Praha 6, e-mail: frthek@gmail.com

zpět