Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

Náhlá smrt u sportovců

- Milan Šamánek (13. 12. 2013)

Náhlá smrt u sportovců je neustále středem pozornosti. O její prevenci usilují četné studie. Rozhodující však je, jak často se s náhlým úmrtím setkáváme v celkové populaci. Výskytem náhlého úmrtí u sportovců v populaci se zabývá právě publikovaná studie francouzských autorů, v níž byla v letech 2005–2010 prospektivně sledována náhlá úmrtí sportovců ve věku 10–75 let.

K náhlému úmrtí při sportovní činnosti došlo ve 4,6 případů na milion obyvatel a rok. Celkem v 6 % postihla náhlá smrt při sportovní činnosti mladé osoby. Při přihlédnutí k možným nenahlášeným úmrtím a jejich analýze vyšel výskyt náhlých úmrtí u sportovců na 5–17 nových případů na milion obyvatel za rok. Přes 90 % úmrtí se vyskytlo při soutěživých rekreačních sportech. Postižené osoby byly relativně mladé. Jejich průměrný věk byl 46 (SD 15) let. Byla jasná převaha mužů, což může souviset s jejich větší angažovaností ve sportovní soutěživosti. Celkem 93 % náhlých úmrtí bylo sledováno diváky, ale jakýkoli pokus o kardiopulmonální resuscitaci byl proveden pouze u 30,7 % případů. Přitom pro přežívání je nejdůležitější právě okamžitá resuscitace a použití defi brilátoru.

Závěr: Náhlé úmrtí při sportovní činnosti je častější, než se dosud uvažovalo. Vyskytuje se u 5–17 osob na milion obyvatel. Kardiopulmonální resuscitaci, která je spolurozhodující pro přežití, byla provedena pouze u třetiny osob ohrožených náhlým úmrtím.

Marijon E, Tafflet M, Celermajer DS, et al. Sports-related sudden death in general population. Circulation 2011;124:672–681

zpět