Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

Varovné příznaky akutního srdečního infarktu

- Renata Cífková (13. 12. 2013)

Onemocnění srdce a cév jsou hlavní příčinou úmrtí v České republice. Zhruba polovina těchto úmrtí je v důsledku ischemické choroby srdeční, jejíž jednou formou je i akutní infarkt myokardu. Podstatná část osob umírajících na srdeční infarkt zemře dříve, než se dostanou do nemocnice. Řadě z těchto úmrtí se dalo rychlým zásahem předejít!

Jaké jsou varovné známky srdečního infarktu?

Některé koronární příhody přicházejí náhle a mohou být velmi rozsáhlé. Většina koronárních příhod však začíná pozvolna, mírnou bolestí nebo nevolností. Na následujících obrázcích jsou znázorněny některé příznaky, které mohou být projevem infarktu myokardu. U žen se infarkt myokardu stejně jako u mužů projevuje bolestí na hrudníku. U žen jsou však časté i jiné projevy, zvláště pocit nedostatku vzduchu, pocit na zvracení nebo zvracení, bolest v zádech nebo v dolní čelisti.

Co dělat při podezření na srdeční infarkt?

Neváhejte déle než pět minut se zavoláním odborné pomoci. Volejte 155 (rychlá záchranná pomoc). Rozhodně byste sami neměli řídit motorové vozidlo! Řídit můžete pouze tehdy, není-li jiná možnost, jak se dostat do nemocnice.

Co mohu udělat jako svědek infarktu myokardu u jiné osoby?

Pokud je to nutné a pokud jste náležitě vyškolen(a), můžete zahájit kardiopulmonální resuscitaci dýcháním z úst do úst a stlačováním hrudníku postižené osoby do doby, než dorazí odborná pomoc.

Proč lidé nejednají dostatečně rychle?

Polovina osob s akutním infarktem myokardu čeká déle než dvě hodiny, než je jim poskytnuta odborná pomoc. Někteří lidé se obávají spustit „falešný poplach“ (nechtějí obtěžovat), jiní naopak mají strach připustit si, že se jedná o infarkt. Oba přístupy mohou být nebezpečné. Pokud máte vy nebo někdo ve vašem okolí známky akutního srdečního infarktu, volejte přímo 155 (rychlá záchranná pomoc).

Co mohu udělat pro to, abych snížil riziko infarktu myokardu?

? Nekuřte a vyhýbejte se prostorám, kde se kouří! I pasivní kouření je škodlivé.

? Pokud máte vysoký krevní tlak, užívejte předepsané léky.

? Konzumujte jídlo obsahující málo saturovaných tuků, transmastných kyselin, cholesterolu a soli!

? Buďte fyzicky aktivní.

? Hlídejte si váhu.

? Choďte k lékaři na pravidelné prohlídky.

? Předepsané léky užívejte podle doporučení.

? Pokud máte cukrovku, hlídejte si hodnoty cukru v krvi.

Máte otázky na svého lékaře?

Před příští návštěvou u svého lékaře si napište otázky, např. Jak mohu rozlišit infarkt od anginy pectoris? Čím se liší srdeční infarkt od cévní mozkové příhody?

zpět