Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

Pozor na hypotenzi při podávání makrolidových antibiotik pacientům léčeným blokátory kalciového kanálu

- Milan Šamánek (13. 12. 2013)

Makrolidová antibiotika jsou schopna zvyšovat účinek kalciových blokátorů tím, že inhibují izoenzym 3A4 cytochromu P450. Autoři studovali celkem 7 100 pacientů ve věku 66 a starších, přijatých do nemocnice v závažné hypotenzi nebo šoku, kteří byli léčeni blokátory kalciového kanálu. Z nich 176 dostalo současně makrolidové antibiotikum. Erythromycin, který je nejsilnějším inhibitorem cytochromu P450 3A4, měl také největší hypotenzní účinek. Na druhém místě byl clarithromycin. Azithromycin, který cytochrom P450 3A4 neinhibuje, riziko hypotenze nezvyšoval vůbec.

Závěr: U starších pacientů, kteří jsou léčeni blokátory kalciových kanálů a potřebují makrolidové antibiotikum, bychom měli použít azithromycin.

Wright AJ, Gomes T, Mamdani MM, et al. The risk of hypotension following co-prescription of macrolide antibiotics and calcium- -channel blockers. CMAJ 2011;183:303-307.

zpět