Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

Citlivější měření troponinu urychluje diagnostiku a zlepšuje výsledky léčení infarktu myokardu

- Milan Šamánek (13. 12. 2013)

V současné době lze změřit koncentrace troponinu I s větší přesností a citlivostí, než bylo dosud možné. Snížila se současně jeho diagnostická hodnota u koronární příhody z 0,20 ng/ml až na 0,05 ng/ml. Tím se zvýšila význačně možnost rozpoznat časný začátek koronární příhody. Objevila se však otázka, zda se tímto způsobem pouze nediagnostikuje celá řada nevýznamných příhod, které nemusejí s diagnózou akutní koronární příhody souviset.

Na tuto otázku přináší odpověď článek Nicholase Millse v časopise JAMA z konce března. Snížení diagnostické hodnoty troponinu z 0,20 na 0,05 ng/ml, a tím časnější rozpoznání choroby, vedlo k podstatnému zlepšení výsledků u nemocných s ischemickou chorobou srdeční. Po jednom roce sledování měli pacienti, kteří byli posláni ke kardiologovi s hodnotou troponinu < 0,05 ng/ml zavčas indikovánu koronární angiografi i a dostávali včas duální protidestičkovou léčbu. Výsledkem bylo, že klesl nejen počet úmrtí na infarkt myokardu, ale také počet dalších atak infarktu myokardu, ve srovnání s pacienty s vyšší hodnotou troponinu (21 % u pacientů s hodnotou troponinu 0,05 ng/ml, ve srovnání s 39 % ve skupině poslané ke kardiologovi s hodnotou 0,20 ng/ml).

Mills NL, Churchhouse AMD, Lee KK, et al. Implementation of a sensitive troponin I assay and risk of recurrent myocardial infarction and death in patients with suspected acute coronary syndrome. JAMA 2011;305:1210–1216.

zpět