Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

Užívání kyseliny acetylsalicylové a riziko karcinomů

- Milan Šamánek (13. 12. 2013)

Kardiologové si jsou velmi dobře vědomi, jak podávání kyseliny acetylsalicylové (ASA) prospívá v prevenci ischemické choroby srdeční. V posledních letech se ukázalo, že tato preventivní léčba má význam nejen v kardiologii, ale že každodenní podávání ASA nejméně po dobu pěti let snižuje také riziko kolorektálního karcinomu.1

V další práci se snažili autoři zjistit, zda se příznivý účinek kyseliny acetylsalicylové neprojevuje poklesem výskytu i jiných druhů karcinomů, zvláště v gastrointestinálním traktu.2 Celkem v 11 souborech zahrnujících 25 570 pacientů došlo k 674 úmrtím na karcinom. Autoři nalezli signifi kantní (p = 0,003) pokles počtu úmrtí po podávání ASA po dobu nejméně čtyř let. Při hodnocení dvacetiletého rizika vzniku karcinomu bylo toto riziko u osob, kteří užívali ASA, nižší než u kontrolní skupiny. Pokles byl významný u všech solidních bujení (p < 0,0001) i u samotných gastrointestinálních nádorů (p < 0,0001). Pokles rizika byl tím výraznější, čím déle trvala léčba ASA. Pokles rizika nebyl závislý na dávce ASA (od 75 mg výše), na pohlaví ani kouření a byl větší u osob starších než 65 let. Autoři uzavírají, že podávání kyseliny acetylsalicylové má velmi příznivý vliv na vznik různých druhů karcinomů i na jejich léčení.

Letos v dubnu měli na sjezdu amerických onkologů v Orlandu přednášku Xiang-Lin Tan se spolupracovníky z Mayo Clinic o příznivém vlivu kyseliny acetylsalicylové na karcinom pankreatu.3 Studie proběhla u 904 pacientů s karcinomem pankreatu a u 1 224 kontrolních osob; jejich průměrný věk byl nejméně 55 let. Osoby, které užívaly alespoň jedenkrát za měsíc ASA, měly o 26 % nižší riziko vývoje karcinomu než kontrolní skupina. Probandi, kteří nízkou dávku ASA užívali v prevenci srdečního onemocnění pravidelně každý den a po delší dobu, měli riziko karcinomu pankreatu sníženo o 35 %.

Zdá se, že kyselina acetylsalicylová skutečně dokáže vznik nádorového onemocnění, zejména kolorektálního karcinomu, příznivě ovlivnit. Mechanismus jejího působení však není jasný. Nevíme, zda jde o samotný účinek ASA, nebo působení přes jiné faktory. Záležitost vyžaduje další studie, a to dříve, než začneme podávat ASA nejen v prevenci ischemické choroby srdeční, ale také karcinomů nejrůznějšího druhu.

1. Flossmann E, Rothwell PM, on behalf of the British Doctors Aspirin Trial and the UK-TIA Aspirin Trial. Effects of aspirin on long-term risk of colorectal cancer: consistent evidence from randomised and observational studies. Lancet 2007;369:1603–1613. 2. Rothwell PM, Fowkes GR, Belch JFF, et al. Effect of daily aspirin on lomg-term risk of death due to cancer: analysis of individual patient data from randomised trials. Lancet 2011;377:31–341. 3. Xiang-Lin Tan, přednáška, American Association for Cancer Research, Orlando, 4. dubna 2011.

zpět