Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

Pití alkoholu prospívá také pacientům po aortokoronárním bypassu

- Milan Šamánek (13. 12. 2013)

Na sjezdu American Heart Association, který proběhl v listopadu v Chicagu, přednesl Umberto Benedetto z římské univerzity La Sapienza přednášku, v níž tvrdí, že pití dvou až tří alkoholických drinků denně prospívá nejen osobám před srdeční atakou, ale také pacientům po srdečním bypassu. Tyto poznatky byly získány od 1 221 mužů v období tří až pěti let. K získání údajů o spotřebě alkoholu po aortokoronárním bypassu použili autoři dotazníky. Sledovali výskyt opakovaných bypassů, koronárních atak, cévních mozkových příhod a úmrtí.

Pacienti, kteří po koronárním bypassu popíjeli alkohol, měli o 25 % nižší pravděpodobnost další kardiovaskulární příhody, úmrtí, nebo dalšího koronárního bypassu. Dávka alkoholu při střídmém pití byla 5–30 g čistého alkoholu denně. Vypití většího množství než 60 g denně je považováno za střední až velkou konzumaci alkoholu. U pacientů, kteří měli dysfunkci levé komory, bylo riziko úmrtnosti u pijáků většího množství alkoholu dvojnásobně vyšší než u abstinentů.

Na závěr autoři shrnují, že pacienti po aortokoronárním bypassu by měli pokračovat v normálním způsobu života, včetně střídmého pití alkoholu.

Zdroj: www.news-medical.net

zpět