Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

Pomáhá změna životosprávy zlepšit kognitivní funkce u starších osob?

- Milan Šamánek (3. 11. 2015)

Zhoršení kognitivních schopností není u všech starších osob stejné a existují výrazné rozdíly. Dlouhou dobu se snažíme dopátrat, co je toho příčinou. Nejvíc se uvažovalo o vlivu rozdílné stravy. Krátkodobé podávání izolovaných živin, které by mohlo ovlivnit kognitivní funkci u seniorů, neprokázalo žádný příznivý vliv. Nebylo to ani průkazné u středomořské stravy. Nedávno byla zveřejněna v Journal of the American Association (JAMA) nová studie, do níž bylo zahrnuto celkem 3 500 seniorů. Byli rozděleni do dvou skupin, z nichž jedna dostávala přídavek polynenasycených mastných kyselin a druhá stravu bez přídavku mastných kyselin. Po pěti letech však mezi oběma skupinami nebyly nalezeny žádné rozdíly v kognitivních funkcích. Další nová studie se pokusila jako příčinu odlišnosti kognitivní funkce u stejně starých seniorů označit tělesnou výkonnost. Randomizovala celkem 1 600 seniorů s rizikem snížené hybnosti, kteří žijí sedavým způsobem života, na skupinu se zvýšenou tělesnou aktivitou (chůze, protahovací cvičení apod.) a skupinu se zdravotně-vzdělávacím programem (vzdělávací semináře a cvičení zaměřené na protahování horních končetin). Za 24 měsíců se u skupiny se zvýšenou tělesnou aktivitou zlepšila fyzická kondice, ale kognitivní funkce se v obou skupinách nelišily.

Závěr: Změny životosprávy zahrnující stravu a tělesnou aktivitu neovlivnily příznivě kognitivní schopnosti seniorů.

Sink KM, Espeland MA, Castro CM, et al. Effect of a 24-Month Physical Activity Intervention vs Health Education on Cognitive Outcomes in Sedentary Older Adults: The LIFE Randomized Trial. JAMA 2015;314:781–790. Valls-Pedret C, Sala-Vila A, Serra-Mir M, et al. Mediterranean Diet and Age-Related Cognitive Decline: A Randomized Clinical Trial. JAMA Intern Med 2015;175:1094–1103.

zpět