Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

Když neúčinkuje sildenafil, vezměte si atorvastatin

- Milan Šamánek (13. 12. 2013)

Takto lze shrnout výsledky egyptské studie, ve které srovnávali účinek atorvastatinu a vitaminu E na erektilní dysfunkci u mužů, kteří používali neúspěšně sildenafi l. Celkem 60 mužů rozdělili na skupiny, z nichž v první pacienti dostávali denně 80 mg atorvastatinu, ve druhé skupině 400 IU vitaminu E a kontrolní skupina byla na placebu. Muži byli vyšetřeni před studií a za šest týdnů po jejím skončení biochemicky a byla rovněž zhodnocena erektilní funkce.

Atorvastatin ukázal statisticky signifi kantně zvýšenou hodnotu NO o 15,19 %, eNOS o 20,58 %. Mezinárodní index erektilní funkce se jednoznačně zlepšil u 53,1 % pacientů.

U skupiny, která dostávala vitamin E, byl nalezen pouze vzestup dismutázy superoxidu o 23,1 %.

Obě léčebné skupiny měly statisticky signifi kantní zvýšení glutathion peroxidázy a statisticky významný pokles IL-6.

Studie ukázala, že atorvastatin je lékem, který slibuje zvýšením hodnoty eNOS úspěšně zvrátit erektilní dysfunkci u pacientů, u nichž selhává sildenafil.

El-Sisi AA, Hegazy SK, Salem KA, et al. Atorvastatin improves erectile dysfunction in patients initially irresponsive to sildenafi l by the activation of endothelial nitric oxide synthase. Int J Impotence Res, online publication January 17, 2013; doi:10.1038/ijir.2012.46.

zpět