Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

Vliv zemětřesení na kardiovaskulární onemocnění

- Milan Šamánek (13. 12. 2013)

Z literatury jsou známy bezprostřední účinky zemětřesení na zvýšený počet kardiovaskulárních onemocnění, ale není nic známo o dlouhodobých účincích zemětřesení na člověka. V Japonsku zkoumali tyto účinky po silném zemětřesení (podle Richterovy stupnice intenzity 9,0), k němuž došlo dne 11. března 2011.

Na kongresu Evropské kardiologické společnosti v Mnichově autoři retrospektivně zhodnotili vliv zemětřesení na kardiovaskulární onemocnění a na výskyt pneumonie. Týdenní výskyt kardiovaskulárních onemocnění, včetně srdečního selhávání, akutního infarktu myokardu, cévních mozkových příhod, srdeční zástavy i pneumonie, se po zemětřesení významně zvýšil ve srovnání se třemi lety, které předcházely zemětřesení. Výskyt akutního infarktu myokardu a srdečních zástav se rapidně zvýšil po zemětřesení, ale opět rychle opadl. Počty srdečního selhání a pneumonie byly zvýšeny celkem šest týdnů po zemětřesení. Cévní mozkové příhody měly další vzestup výskytu až po dalším zemětřesení menší intenzity, které postihlo tuto oblast dne 7. dubna 2011. Tyto vzestupy výskytu kardiovaskulárních onemocnění a pneumonie nebyly závislé na věku ani na pohlaví. Po zemětřesení byly prokázány vyšší hodnoty krevního tlaku, ale některé byly spojeny s chybějící dopravou léků, které bylo způsobeno zemětřeseními a tsunami. U pacientů s defi brilátory byl také prokázán zvýšený výskyt ventrikulárních tachyarytmií.

Závěrem autoři upozorňují, že je třeba věnovat zvýšenou pozornost osobám z oblasti zemětřesení delší dobu, než pouze bezprostředně po zemětřesení.

Shimokawa H, Aoki T, Fukumoto Y. The great East Japan earthquake disaster and cardiovascular diseases. Kongres ESC, Mnichov, 27. 9. 2012.

zpět