Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

Pití nejméně tří šálků kávy denně zlepšuje jaterní funkci

- Milan Šamánek (10. 6. 2015)

Podle National Coffee Association pije více než polovina Američanů starších 18 let tři nebo více šálků kofeinové nebo bezkofeinové kávy denně. Dřívějším výzkumem již bylo prokázáno, že pití kávy snižuje riziko diabetu, KV onemocnění, ale také nealkoholického ztučnění jater, cirhózy i karcinomu jater. Autoři z National Cancer Institute v Bethesdě získali ze studie U. S. National Health and Nutrition Examination Survey údaje od 27 000 osob ve věku 20 let a starších konzumujících kávu. Snažili se zjistit, zda větší množství vypité kávy nepůsobí nepříznivě na jaterní funkce. Vyšetřovali v krevních vzorcích alkalickou fosfatázu, glutamyltransaminázu a dva enzymy aminotransferázy. Výsledkem byl fakt, že pití nejméně tří šálků kávy denně snižuje hodnoty těchto látek v krvi oproti osobám, které nepijí pravidelně denně kávu nebo pijí pouze menší množství. Zajímavé je, že mezi kofeinovou a bezkofeinovou kávou nebyl rozdíl. Autoři vyslovili závěr, že káva působí příznivě na jaterní funkce. Účinnou látkou však nebude kofein, ale jiná komponenta obsažená v kávě. Současně je třeba zjistit, které komponenty v kávě jsou příčinou toho, že pití kávy jakéhokoli druhu je játrům prospěšné.

Qian Xiao, Rashmi Sinha, Barry I, et al. Inverse associations of total and decaffeinated coffee with liver enzyme levels in National Health and Nutrition Examination Survey 1999–2010. Hepatology 2014;60:2091–2098.

zpět