Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

Varovné příznaky cévních mozkových příhod

- Renata Cífková (9. 6. 2015)

Co je cévní mozková příhoda?

V České republice je cévní mozková příhoda (laicky mozková mrtvice) třetí nejčastější příčinou úmrtí a hlavní příčinou závažné a dlouhodobé invalidity. Při cévní mozkové příhodě (CMP) dochází k postižení mozkových tepen. Tepny přivádějící krev a kyslík do mozku se buď ucpou, nebo prasknou, v důsledku toho se k mozkovým buňkám nedostává okysličená krev. Bez dodávky kyslíku nemohou nervové buňky fungovat a během několika minut odumírají. Pokud nefungují nervové buňky, nemohou fungovat ani části těla, které jsou těmito nervovými buňkami řízeny. Devastující účinky cévní mozkové příhody jsou často trvalé, protože odumřelé mozkové buňky organismus již nedokáže obnovit.

 

Co je transitorní ischemická ataka?

Transitorní ischemická ataka (TIA) je přechodná cévní mozková příhoda, při níž krevní sraženina krátkodobě ucpe tepnu v mozku. Příznaky TIA jsou podobné jako varovné příznaky cévní mozkové příhody, ale obvykle trvají jen několik minut. Přibližně v 10 % případů předchází TIA cévní mozkovou příhodu. TIA je tak poměrně spolehlivou předzvěstí možného vzniku cévní mozkové příhody. V žádném případě TIA nepodceňujte!

 

Proč bych se měl(a) zajímat o CMP?

Cévním mozkovým příhodám lze ve velké míře předcházet. Výzkum ukázal, že ovlivňování rizikových faktorů, jako jsou vysoký krevní tlak, kouření, porucha metabolismu tuků a cukrovka, snižuje riziko vzniku cévních mozkových příhod. Pokud je příčinou cévní mozkové příhody uzávěr tepny způsobený krevní sraženinou, lze podat látku (tkáňový aktivátor plasminogenu, tPA) rozpouštějící tuto sraženinu. Rychle vyhledaná odborná pomoc může významně omezit rozsah invalidity po cévní mozkové příhodě.

 

Jaké jsou varovné příznaky cévní mozkové příhody?

Vy i Vaše rodina byste měli znát varovné příznaky rozvíjející se cévní mozkové příhody. Přitom se u Vás mohou vyskytnout všechny uvedené příznaky nebo pouze některé z nich. Zapamatujte si dobu, kdy se příznaky začaly objevovat, a volejte rychlou záchrannou pomoc (telefonní číslo 155).

V žádném případě tyto varovné příznaky nepodceňujte, i když odeznějí. Cévní mozková příhoda je onemocnění vyžadující okamžitou léčbu. Rozhodující je čas! Léčbu rozpouštějící uzávěr mozkové tepny je nutno zahájit do 4,5 hodin od nástupu příznaků.

Naučte se rozpoznat cévní mozkovou příhodu, protože každá ztracená minuta znamená ztrátu mozkové tkáně!

Jak komunikovat s pacientem, který přežil CMP

| Mějte na paměti, že mnoho pacientů po cévních mozkových příhodách může mít takové poškození, že komunikace s okolím je pro ně obtížná.

| Přistupte na jakoukoli formu komunikace, i kdyby šlo o pouhou gestikulaci.

| Na pacienty, kteří nejsou schopni mluvit (mají afázii), není třeba hovořit hlasitěji, nýbrž pomaleji.

| Pacienti po cévních mozkových příhodách bývají často emočně nestabilní.

| Cévní mozková příhoda může být příčinou trvalé invalidity.

 

Stránku připravila prof. MUDr. Renata Cífková, CSc.

 

 

 

 

zpět