Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

Rady lékařů o sexu po infarktu myokardu

- Milan Šamánek (15. 4. 2015)

Kardiologické společnosti v Evropě i v USA doporučují, aby se pacienti o návratu k sexuální aktivitě po infarktu myokardu poradili se svým lékařem. Autory této studie zajímalo, kdy a jaké rady se pacienti od svých lékařů dočkali. Uspořádali dlouhodobou prospektivní studii ve 127 nemocnicích v USA a ve Španělsku. U osob, které prodělaly infarkt myokardu, sledovali nejen sexuální funkci, ale také sexuální rozdíly mezi oběma pohlavími, a to, jakých rad se dočkali od svých lékařů. Studie se zúčastnilo více žen než mužů (2 349 vs. 1 152). Věk zkoumaných byl maximálně 55 let a pohyboval se mezi 18–55 lety (medián 48 let). Se svým lékařem diskutovalo o možnosti obnovit sexuální aktivitu po prodělaném infarktu myokardu pouze 19 % mužů a ještě méně žen (12 %). Z toho v 68 % jim lékaři doporučili, aby se chovali velmi obezřetně. V prvním měsíci po infarktu myokardu nejčastěji (v 35 %) doporučovali, aby se sexu vyhýbali. Celkem ve 26 % jim doporučili, aby byli pouze pasivní aktéři při sexu, a ve 23 %, aby sledovali a udržovali tepovou frekvenci pod nebezpečnou hranicí.

Faktory, které negativně ovlivnily diskusi s lékařem o sexuální aktivitě po prodělaném infarktu myokardu, bylo ženské pohlaví, mladý věk a sexuální inaktivita již před srdečním infarktem. Rozdíl v radách lékařů ve Španělsku a v USA mezi pohlavími byl nalezen pouze u žen. Lékaři ženám ve Španělsku doporučovali daleko častěji restrikci sexuální aktivity než ve Spojených státech.

Autoři na závěr prohlašují, že radu, jak se chovat při sexu po prodělaném infarktu myokardu, dostane pouze velmi omezené množství pacientů. Ti, kteří si názor lékaře vyžádají, se obvykle dočkají názoru, že by měli sex omezovat a být opatrní. Toto stanovisko však nepodporuje žádná skutečnost a neobsahují je ani evropské, ani americké guidelines. Naštěstí je pravděpodobné, že tato mladá kohorta radu o provádění normálního sexu vůbec nevyžaduje.

 

Lindau ST, Abramsohn EM, Bueno H, et al. Sexual activity and counseling in the first month after acute myocardial infarction (AMI) among younger adults in the United States and Spain: A prospective, observational study. Circulation 2014, doi: 10.1161/circulationaha. 114.012709.

zpět