Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

Středomořská strava prodlužuje telomery a přináší naději na delší život

- Milan Šamánek (15. 4. 2015)

Telomery jsou sekvence DNA na konci chromosomů. Celá řada údajů svědčí pro to, že délka telomer je biomakerem stárnutí. Kratší telomery ukazují na snížené přežívání a nebezpečí vývoje různých chronických onemocnění. Délka telomer se u jednotlivých osob liší. Jejich zkrácení nezávisí na chronologickém věku, spíše je lze vysvětlit stylem života včetně diety. Autoři této studie se snažili zjistit, zda nelze vysvětlit příznivý vliv středomořské diety tím, že prodlužuje telomery. Tradiční středomořská strava obsahuje velké množství zeleniny, ovoce, ořechů, luštěnin, zrní, olivového oleje, ryb a menší množství mléčných produktů, masa a střídmé množství vína konzumovaného při jídle.

Do studie bylo zahrnuto 4 676 žen, zdravotních sester z mnohonásobně početnější Nurses’ Health Study. Byl studován vztah mezi délkou telomer leukocytů a stravou zkoumaných osob zapisovanou v dotaznících. Věk kohorty se pohyboval od 42 do 70 let a v průměru byl 59 (SD 6,6) let. Mezi věkem a délkou telomer byla negativní korelace. Mladé ženy měly delší telomery než starší kolegyně. Rozdíl byl statisticky vysoce signifikantní (p < 0,001).

Výsledky prokázaly, že ženy, u nichž strava nejvíce odpovídala středomořské, měly delší telomery. Tato závislost přetrvávala i po adjustaci na různé jiné možné faktory. Rozdíl mezi osobami s větší a menší konzumací středomořské stravy byl 0,072 (SE 0,030) oproti 0,038 (SE 0,035) u osob s menším podílem středomořské stravy. Tento rozdíl byl vysoce statisticky významný (p = 0,004).

Tato studie ukázala, že ženy, které konzumovaly středomořskou stravu, měly delší telomery, které jim dávají větší šanci delšího přežívání než u žen s odlišnou stravou.

Crous-Bou M, Fung TT, Prescott, et al. Mediterranean diet and telomere length in Nurses’ Health Study: population based cohort study. Br Med J 2014;349:g6674 (02 December 2014).

zpět