Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

Oborové aktuality – Respiforum

Studie zabývající se prevalencí pre-CHOPN ukazuje zajímavé výsledky

9. 5. 2023 - redakce Kapitoly online

Chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN) je nejčastěji diagnostikována u pacienta s klinickými příznaky na základě nálezů z funkčního vyšetření plic. Studie publikovaná v ERJ Open Research prokázala, že spirometrické vyšetření by mohlo mít v diagnostice onemocnění své limity. Výzkum se zaměřil na odhalení lidí majících tzv. pre-CHOPN, tedy na nemocné s klinickými příznaky a nálezy na CT, TLCO, ale bez spirometrického průkazu CHOPN. Jejich nálezy a charakteristiky byly srovnávány s mladými pacienty s CHOPN (ve věku do 50 let), s běžnými pacienty s CHOPN a s osobami bez CHOPN.

Celkem se studie EPISCAN II účastnilo 9 092 lidí vybraných z běžné populace ve věku nad 40 let žijících ve Španělsku v okrscích nemocnic, které se do studie zapojily. Z 350 vybraných osob bez CHOPN, kteří prošli kompletním vyšetřením, jich 78 (22,3 %) splňovalo kritéria pre-CHOPN. Tito pacienti neměli po bronchodilataci FEV1/FVC nižší než 0,70, nicméně byli symptomatičtí a měli nález > 5 % emfyzému na CT a/nebo ztluštění stěny bronchů na CT a/nebo TLCO < 80 % predikované hodnoty. Oproti tomu u skupiny CHOPN čítající (1 077 osob) byla zjištěna subpopulace 65 (6 %) mladých pacientů s CHOPN. Pacienti s pre-CHOPN oproti mladým pacientům s CHOPN byli starší, převážně ženy, v menší míře aktivní kuřáci nebo minulí kuřáci, s méně častěji diagnostikovaným astmatem v anamnéze. Jejich příznaky však byly více zatěžující než u mladých pacientů s diagnostikovaným CHOPN.

Populace pacientů s pre-CHOPN se nachází ve velkém riziku rozvoje CHOPN se všemi komplikacemi a riziky, které toto onemocnění nese, nicméně tyto osoby nejsou odhaleny, jelikož nesplňují diagnostická kritéria zahrnující obstrukční poruchu ventilace. Bohužel u těchto symptomatických pacientů bez limitace na spirometrii neproběhlo mnoho klinických studií, ač by byly velice významné. V poslední době tedy přibývají návrhy zahrnout i tyto pacienty s příznaky a emfyzémem pod diagnózu CHOPN.

Závěrem lze říci, že diagnostický nástroj v podobě funkčního vyšetření plic u podezření na CHOPN má své limitace a znevýhodňuje skupinu pacientů s výraznými příznaky a hrozící progresí onemocnění.

Zdroj:

Cosío BG, Casanova C, Soler-Cataluña JJ, et al. Unravelling young COPD and pre-COPD in the general population. ERJ Open Research 2022;9:00334-2022. https://doi.org/10.1183/23120541.00334-2022

zpět