Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

Denní aktuality

Stanovisko k současné mimořádně vážné epidemické situaci Česká lékařská komora

23. 11. 2021 - tlap

Epidemická situace je v současnosti v ČR mimořádně vážná. Zdravotníci se budou i nadále ze všech sil snažit mírnit důsledky nezvládnuté epidemie, tedy zachraňovat lidské životy a snižovat následky prodělané infekce na zdraví svých pacientů. Zcela zásadní je a bude snaha zdravotníků pokračovat v péči o nemocné, kteří tuto péči potřebují z jiných důvodů, než je nemoc Covid-19. Zdravotníci však potřebují okamžitou a účinnou pomoc ze strany politické reprezentace i podporu ze strany veřejnosti. Bez pomoci to nezvládneme.

Vyzýváme politiky, aby v nejkratší možné době zavedli celostátně platná opatření směřující ke snížení kontaktů mezi lidmi, která jsou všeobecně označovaná jako „lock down“. Podporujeme, aby byl v maximální možné míře aplikován systém „home office“. Podporujeme opatření, která budou motivovat občany k dodržování karanténních opatření, a to i v případě osob očkovaných. Za účelem podpory očkování přitom doporučujeme zbytečně neomezovat osoby, které jsou řádně očkované nebo prokazatelně prodělaly nemoc Covid-19 v uplynulých 6 měsících. Tyto spoluobčany však vyzýváme k tomu, aby se také oni chovali zodpovědně a nevystavovali své okolí zbytečnému riziku.

Podporujeme kampaň Ministerstva zdravotnictví ČR, která pravdivě informuje veřejnost o riziku úmrtí na nemoc Covid-19 i závažných zdravotních následků, kterému se vystavují osoby neočkované. Vyzýváme k maximálnímu možnému rozšíření očkovacích kapacit. Navrhujeme, aby se třetí, tedy tzv. posilující dávka očkování, mohla aplikovat již 5 měsíců od dávky druhé. U osob, které absolvovaly pouze dvě dávky očkování, doporučujeme zkrátit platnost tzv. „Covid pasů“ na 6 měsíců, analogicky jak je tomu v případě prokazatelného prodělání nemoci Covid-19. U osob, které absolvovaly třetí dávku očkování případně dvě dávky po prodělané nemoci, nejsou naopak v současnosti důvody platnost těchto tzv. „Covid pasů“ omezovat.

Vyzýváme všechny lékaře, aby respektovali odborná doporučení, která ČLK zveřejňuje. Zejména žádáme všechny lékaře, aby podporovali očkování včetně podávání tzv. posilovacích dávek očkování a aby neškodili svým pacientům šířením nepodložených pochybností o účinnosti a bezpečnosti očkování. Zároveň samozřejmě vyzýváme všechny zdravotníky, aby se nechali naočkovat a přeočkovávat.

Znovu žádáme o okamžité zavedení povinného očkování pro zdravotníky a pracovníky v sociálních službách, přičemž totéž doporučujeme i pro zaměstnance škol. Představenstvo ČLK podporuje přijetí takových legislativních změn, které v co nejkratší době umožní zavést v ČR povinné očkování proti nemoci Covid-19 pro osoby starší 18 let, pokud tyto nemají opravdu závažné zdravotní kontraindikace pro očkování, které jim prokazatelně může zachránit život. 

Schváleno představenstvem ČLK v Praze 20.11.2021

zpět
-3330 Ilustrační fotografie. Zdroj: Shutterstock