Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

Oborové aktuality – Respiforum

CHART - Nový nástroj k diagnostice astmatu u dětí v předškolním věku

23. 1. 2023
Dětské pacienty s rizikem rozvoje astmatu je potřeba odhalit co nejdříve a adekvátně je léčit.

Epizody pískotů jsou u dětí předškolního věku velice častým jevem. Alespoň jednou se vyskytnou u 30 až 50 % dětí. V polovině případů opakované epizody spojené s pískoty vymizí, nicméně pokud přetrvávají až do školního věku a dají se klasifikovat jako astma a jsou spojeny se snížením plicních funkcí a chronickým postižením plic. Z tohoto důvodu je nutné dětské pacienty s rizikem rozvoje astmatu odhalit co nejdříve a adekvátně je léčit.

Doposud byl jedním z nejužívanějších nástrojů k predikci astmatu u dětí mAPI (modified Astma Predictive Index). Jeho nevýhodou je však potřeba invazivních vyšetření jako je například odběr krve ke zjištění počtu eozinofilů v periferní krvi a kožní alergické testy. U malých dětí je často s takovým odběrem problém. Další nástroje (Persistent Asthma Predictive Score, Predicting Asthma Risk in Children nebo Pediatric Asthma Risk Score) vznikly za účastí dětí s predispozicí k astmatu, nebyly validovány nebo také vyžadují invazivní vyšetření. Nově vytvořený algoritmus, publikovaný v tomto roce, je jednoduchý, časově a finančně nenáročný. Byl vytvořen na základě dat ze studie CHILD a jeho cílem je odhalit děti ve třech let věku, které jsou ve vysokém riziku rozvoje astmatu, opakovaných pískotů a nemocniční péče v 5 letech věku. Validován byl na datech z australské Raine Study a Canadian Astma Primary Prevention Study (CAPPS).

CHART (CHILDhood Asthma Risk Tool) je vyhodnocován na základě údajů před dovršením tří let (viz obrázek). Děti, které měly v posledním roce dvě nebo více epizod s pískoty a současně navštívily pohotovost pro astma či pískoty nebo musely užívat inhalační kortikosteroidy či bronchodilatancia nebo měly často suchý kašel, jsou ve vysokém riziku pro rozvoj astmatu v pěti letech. Děti bez pískotů, s ne příliš častým kašlem nebo 1 epizodou pískotů a málo častým kašlem jsou klasifikovány jako nízkorizikové.

Podle studie publikované v JAMA Network Open byl CHART v identifikaci dětí, které budou mít astma v 5 letech věku úspěšnější něž mAPI a dokonce i než lékař specialista účastnící se studie. CHART odhalil o 20 % více dětí, které budou v 5 letech pro astma potřebovat hospitalizaci nebo navštíví pohotovost než dotazník mAPI a o 10 % více než lékař.

CHART se zdá být jednoduchým nástrojem, který by mohli využít pediatři k identifikaci dětského pacienta ve vysokém riziku rozvoje astmatu bez nutnosti provedení invazivních vyšetření. Děti ve vysokém riziku rozvoje astmatu by měly být následně odeslány ke specialistovi na další vyšetření, stanovení fenotypu astmatu a zahájení léčby.

Zdroj: Reyna, M.E. et al. (2022) “Development of a symptom-based tool for screening of children at high risk of preschool asthma,” JAMA Network Open, 5(10). Available at: https://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2022.34714.

zpět