Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

COVID-19

Ambulantní specialisté patřili během koronavirové pandemie mezi nejohroženější lékaře

26. 11. 2020 - tisková zpráva SAS

Dle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS) pandemie koronaviru mezi lékaři zasáhla velmi silně ambulantní specialisty. V období mezi lednem a listopadem letošního roku jich onemocnělo celkem 748, tedy téměř každý pátý ambulantní specialista. Až 40 % ambulancí bylo po určitý čas zároveň nuceno fungovat bez zdravotních sester, neboť jich v tomto období onemocnělo na covid-19 přes dva tisíce. Ambulantní specialisté, i ve srovnání s praktickými a nemocničními lékaři, drží toto smutné prvenství. 

Lékaři ambulantních pracovišť patří mezi skupiny nejvíce ohrožených koronavirem. „Dle dat, která máme k dispozici, onemocnělo koronavirem od ledna celkem 748 ambulantních specialistů. Při celkovém počtu cca 4 500 lékařů je to tedy téměř každý pátý z nich. Praktických lékařů přitom průměrně onemocnělo jen cca 6 % a nemocničních cca 16 %,“ říká předseda Sdružení ambulantních specialistů MUDr. Zorjan Jojko a dodává, že podobné ohrožení připadá i na zdravotní sestry pracující v ambulancích. Podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR jich onemocněly více než dva tisíce, což se promítlo také do fungování ordinací. Přes 40 % ambulantních pracovišť bylo z důvodu onemocnění koronavirem nuceno fungovat bez zdravotní sestry. V nemocnicích přitom podíl činil 25 %, u praktických lékařů pak sestra chyběla v 6 % ordinací.

Jsme si vědomi, že v případě nemocničních lékařů a sester, zejména těch, kteří pracují na covid jednotkách, je nižší procento nemocnosti vykoupeno nutností celodenního užívání velmi intenzivních ochranných prostředků, což je samo o sobě velice nepříjemné, to ale neplatí pro jiné skupiny, u nichž forma užité ochrany je stejná, jako u nás,“ komentuje MUDr. Jojko.

Z povahy činnosti, např. ORL, plicní, jsou ambulantní specialisté jedni z nejvíce ohrožených odborníků. „Jako celek bude mít Sdružení ambulantních specialistů jednoznačně zájem být mezi prvními, kteří budou mít přístup k vakcíně proti koronaviru. Naším cílem je proočkovat ambulantní specialisty v rámci první vlny a neopakovat tak riziko poškození vlastního zdraví, či nemožnosti pomoci pacientům z důvodu nemoci lékaře,“ zdůrazňuje MUDr. Zoran Jojko a dodává: „Ještě ke konci října 2020 bylo patrné, že kompenzační vyhláška plnila z velké části dobře svou úlohu a zabránila finančnímu ohrožení našeho segmentu, přesto jsou již ambulance (zejména ORL a psychiatrie), které již dnes hlásí až stotisícové propady tržeb. Registrujeme, že během listopadu se tyto potíže prohlubují, proto jsme již zahájili jednání s Ministerstvem zdravotnictví, jehož cílem je přiměřená novelizace kompenzační vyhlášky. V zájmu zachování kvality a dostupnosti péče, na něž jsou naši pacienti zvyklí.

zpět
-2987 Foto: MUDr. Zorjan Jojko