Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

Denní aktuality

Ambulantní specialisté jsou proti povinné službě v nemocnicích: „Nejsme proočkovaní“

19. 2. 2021 - tisková zpráva SAS

Sdružení ambulantních specialistů nesouhlasí se záměrem diskutovaným v Ústředním krizovém štábu zavést kvůli pandemické situaci povinnou službu ambulantních lékařů v nemocnicích, či dokonce na jednotkách intenzivní péče. Znamenalo by to pro ně zvýšené zdravotní riziko - více než polovina z nich totiž dosud nebyla proti koronaviru očkována. Většina se navíc blíží hranici důchodového věku. Kromě toho jim v některých případech chybí potřebná kvalifikace. Kvůli nasazení v nemocnicích by se ordinace zároveň nemohly věnovat svým pacientům a riskovaly by prohloubení již tak významných finančních potíží. Jako alternativu SAS ČR navrhuje, aby mimonemocniční ambulance převzaly všechny „necovidové“ pacienty, kteří nepotřebují hospitalizaci.

Podle nejnovějších informací zvažuje Ústřední krizový štáb nařídit povinnou službu v nemocnicích všem ambulantním specialistům. Ti se proti rozhodnutí ostře vymezují s odvoláním na nízkou proočkovanost a svůj vyšší průměrný věk. „Jsme připraveni pomoci tam, kde to bude potřeba. Závažnost situace chápeme. Je ovšem nutné si uvědomit, že více než třetina našich lékařů je v důchodovém věku. Téměř polovina z nich koronavirus neprodělala a ani vůči němu nebyla očkována,“ zdůrazňuje předseda Sdružení ambulantních specialistů MUDr. Zorjan Jojko. Podle posledních uveřejněných dat ÚZIS je průměrný věk ambulantních lékařů 53 let.

Ohrožení zdraví ambulantních specialistů ovšem není jediným z problémů potenciálního opatření. Podle MUDr. Jojka jim chybí také potřebná kvalifikace: „Máme znalosti a praxi pro vysoce specializovanou práci v ambulancích. Jen malá část z nás někdy pracovala na jednotkách intenzivní péče, zná současná pravidla a umí například obsluhovat ventilátory.“ V neposlední řadě současný návrh nezohledňuje finanční kompenzace ambulantním lékařům. Jejich ambulance by se díky tomuto opatření dostaly do složité finanční situace pod tíhou výdajů na nájem, energie, splátky půjček nebo režijní náklady. Postaráno musí být také o jejich současné pacienty.

Podle SAS by namísto povinného nasazení v nemocnicích měli specialisté nabídnout svou pomoc ambulantním pacientům nyní docházejícím do nemocnic, čímž by došlo k uvolnění kapacity pro nemocné koronavirem a stažení lékařů z ostatních nemocničních oddělení ke covid-lůžkům. Své kapacity již ostatně řada ambulantních lékařů nemocnicím sama nabídla. Dle názoru SAS ČR je na místě využít i větší podpory armády – včetně vojenských lékařů. Pomoc ambulantních specialistů prohlášení nevylučuje zcela, dává podle něj smysl především na individuální bázi. „Jakákoli forma pomoci by měla být především dobrovolná. Jsme schopni postarat se o ambulantní pacienty z nemocničních ambulancí. Nesmí dojít k výpadku péče o naše pacienty ani k finanční smrti ambulancí,“ dodává Zorjan Jojko.

zpět
-3182 Ilustrační fotografie. Zdroj: Shutterstock