Cookies

Tento web je provozovaný MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o., a potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštěvnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svůj souhlas můžete odmítnout zde.

COVID-19

Ambulantní specialisté: Chceme být očkováni se stejnou prioritou jako nemocniční lékaři

11. 1. 2021 - tisková zpráva SAS

Aktuální počet pacientů hospitalizovaných s COVID-19 v prvním lednovém týdnu překročil hranici 7000. V rámci jednotek ARO a JIP zbývá pro pacienty s koronavirem již jen 179 lůžek. Po naplnění zbývajících kapacit lze očekávat, že hospitalizovaní budou jen ti, u nichž nebude jiná možnost. Zároveň bude uvnitř nemocnic velký tlak na rychlejší propouštění, než jsme dosud zvyklí. O všechny nehospitalizované nemocné pacienty se budou muset, podobně jako tomu bylo při jarní vlně pandemie, postarat ambulance. Sdružení ambulantních specialistů proto žádá Ministerstvo zdravotnictví, aby personál těchto pracovišť upřednostnilo v rámci očkovacího plánu COVID-19.

Volných nemocničních lůžek momentálně zbývají jen necelé dvě stovky v rámci jednotek ARO a JIP, společně s dalšími zhruba osmi sty lůžky vybavenými alespoň kyslíkovým zařízením. Aktuálně je s koronavirem hospitalizováno přes 7000 pacientů. Ambulantní specialisté tak budou pravděpodobně brzy muset pro COVID pacienty opět poskytnout své vlastní kapacity. Pro ochranu personálu bude klíčové včasné očkování, které požadují, aby proběhlo souběžně s nemocničními lékaři. „Lze očekávat, že se v nejbližších dvou až čtyřech měsících se zopakuje – ale ve větší síle - situace z loňského jara, kdy překročení limitu nemocničních kapacit vedlo k nutnosti přesunout péči o pacienty s koronavirem i na ambulantní pracoviště. V současnosti odhadujeme, že nám bude péče o pacienty s koronavirem zabírat podle oboru 30 až 80 % naší ordinační doby, proto musíme být chráněni my i naši zaměstnanci,“ říká předseda Sdružení ambulantních specialistů MUDr. Zorjan Jojko.

Aktuálně patří ambulantní specialisté v rámci prosincové verze plánů Ministerstva zdravotnictví do tzv. očkovací fáze 1 B, která je z hlediska prioritizace řadí až za hasiče nebo policisty, přitom patří z povahy jejich činnosti (ORL, plicní oddělení) mezi skupiny koronavirem nejvíce ohrožené. Od loňského ledna virem onemocněl podle interních statistik SAS ČR každý pátý ambulantní lékař. Přes 40 % těchto pracovišť bylo navíc z důvodu onemocnění koronavirem nuceno fungovat bez zdravotní sestry. S přeplněním nemocnic a nutností fungovat jako záchranná síť pro pacienty, u nichž nebude hospitalizace zcela naléhavá, se pak role ambulantních pracovišť stane ještě zásadnější.

Situaci by mohlo pomoci vyřešit také začlenění ambulantních specialistů a dalších lékařů do nově vznikajícího centrálního rezervačního systému pro očkování. „Již loni bohužel během koronavirové pandemie došlo k tomu, že se například při distribuci ochranných pomůcek na řadu ambulantních pracovišť zapomnělo. V této souvislosti proto považujeme za vhodné, aby lékaři i další zdravotničtí pracovníci měli možnost být evidováni v rámci registračního systému pro COVID vakcíny. Z našeho pohledu by šlo o jakousi formou poslední záchrany,“ dodává MUDr. Zorjan Jojko.


zpět
-3154 Ilustrační fotografie. Zdroj: Shutterstock